Burčákem začíná, mladým vínem končí – podzim na jižní Moravě

Přelom léta a podzimu na jižní Moravě se nese v duchu Zarážení hory, staré vinařské tradici, kdy se pomyslně uzamykají vinice. Během září začíná sezóna burčáku, tedy částečně zkvašenému moštu z révy vinné a vrcholí listopadovým mladým vínem.

Zarážení hory

Přelom léta a podzimu v Modrých horách se nese v duchu Zarážení hory, starého vinařského zvyku, pomyslného uzavření, uzamčení vinic.

Vinice se uzavírají pro klid vína a jeho plné dozrání, tak aby na něj nemohly žádné nenechavé ruce pocestných či jiných loupežníků. Do vinic tak po zaražení může vstoupit pouze vinař a hotaři, kteří vinice před nenechavými chrání.

Zajímavost je, že vstup je taky povolen těhotným ženám, které se v horkých dnech mohou zchladit 3 kuličkami hroznů.

Burčák

Burčák je částečně zkvašený mošt plodů révy vinné, s chuťově harmonickým poměrem alkoholu, cukru a kyselin. Alespoň to o něm říkají oficiální definice.

Od kdy a jaký?

Burčák musí být vyroben pouze z hroznů, které pocházejí z České republiky.

Někde ho můžete zahlédnout už během srpna, ale od něj české hrozny nečekejte – nejčastěji je původem z Maďarska nebo Slovinska.

Ten pravý se objevuje během září. Nejprve dozrávají bílé odrůdy Irsai Oliver, Müller Thurgau a pak přichází na řadu bobule Veltlínského zelenéhoMuškátu moravského a Chardonnay. Modré odrůdy přichází letos na řadu až během října.

Burčák je zdravý

Burčák obsahuje velké množství vitaminů a kvasinek, které v sobě mají komplex vitaminu B. Jedním z nich je i tiamin, který slouží na podporu srdeční činnosti. Najdete v něm i kyselinu pantotenovou, která chrání před onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. Burčák taky zabraňuje nervovým a kožním poruchám.

Ani drobné jemné částečky, které se usazují na dně a stěnách sklenice nejsou na škodu. 😉

Pozor na jeho přepravu!

Nezapomínejte neustále odpouštět vznikající oxid uhličitý ať vám láhev neexploduje. Nejlepší je burčák přepravovat pootevřený.

Ač je burčák často sladký jako mošt, obsahuje 1 až 6 % alkoholu, tak opatrně s ním! Ať se vám to nevymstí. 😉

Mladé víno

Hrozny už dozrály, z vinic byly svezeny k lisování a v samém středu podzimních měsíců se začínají plnit lahve. Rodí se “mladé víno”, některé je zařazeno do vín Svatomartinských.

Víc k mladému vínu, si můžete přečíst v článku Víte, proč podzim na jižní Moravě znamená mládí?, který jsem pro Vinařství Sedláček Kurdějov napsala v roce 2019 na podzim, ale pořád je platný.

Vrbečtí vinaři věří, že se bude moci konat každoroční akce Po stopách opičky Emilky za mladým vrbeckým vínem. Termín akce bude 18. listopadu. Podrobnosti se dozvíte později u mě nebo na oficiální události vinařů Vrbice.


Podzim na jižní Moravě si můžete užít i na Corku, víkendové termíny se však tenčí. Pondělí, úterý, středa nebo čtvrtek jsou ale přece taky skvělé dny! Dejte jim šanci, ať si i tyhle dny v týdnu vyzkouší, zač je podzimní Morava loket.

Já, burčák, mladé víno i víno z minulých ročníků se budeme těšit!

P.S.: U všech vinařů ale burčák nečekejte, většina pracuje na tom, aby z něj bylo pravé víno. 😉