Burčákem začíná, mladým vínem končí – podzim na jižní Moravě

Přelom léta a podzimu na jižní Moravě se nese v duchu Zarážení hory, staré vinařské tradici, kdy se pomyslně uzamykají vinice. Během září začíná sezóna burčáku, tedy částečně zkvašenému moštu z révy vinné a vrcholí listopadovým mladým vínem.
Zarážení hory
Přelom léta a podzimu v Modrých horách se nese v duchu Zarážení hory, starého vinařského zvyku, pomyslného uzavření, uzamčení vinic.
Vinice se uzavírají pro klid vína a jeho plné dozrání, tak aby na něj nemohly žádné nenechavé ruce pocestných či jiných loupežníků. Do vinic tak po zaražení může vstoupit pouze vinař a hotaři, kteří vinice před nenechavými chrání.
Zajímavost je, že vstup je taky povolen těhotným ženám, které se v horkých dnech mohou zchladit 3 kuličkami hroznů.
Tuhle nádhernou tradici jste si mohli zažít na vlastní kůži v Bořeticích 22.8., v Němčičkách 28.8., v Kobylí 29.8., na Vrbici 5.9. a ve Velkých Pavlovicích 18.9. 2020.
Burčák
Burčák je částečně zkvašený mošt plodů révy vinné, s chuťově harmonickým poměrem alkoholu, cukru a kyselin. Alespoň to o něm říkají oficiální definice.

Od kdy a jaký?
Burčák musí být vyroben pouze z hroznů, které pocházejí z České republiky.
Někde ho můžete zahlédnout už během srpna, ale od něj české hrozny nečekejte – nejčastěji je původem z Maďarska nebo Slovinska.
Ten pravý se objevuje během září. Nejprve dozrávají bílé odrůdy Irsai Oliver, Müller Thurgau a pak přichází na řadu bobule Veltlínského zeleného, Muškátu moravského a Chardonnay. Modré odrůdy přichází letos na řadu až během října.
Burčák je zdravý
Burčák obsahuje velké množství vitaminů a kvasinek, které v sobě mají komplex vitaminu B. Jedním z nich je i tiamin, který slouží na podporu srdeční činnosti. Najdete v něm i kyselinu pantotenovou, která chrání před onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. Burčák taky zabraňuje nervovým a kožním poruchám.
Ani drobné jemné částečky, které se usazují na dně a stěnách sklenice nejsou na škodu. 😉
Pozor na jeho přepravu!
Nezapomínejte neustále odpouštět vznikající oxid uhličitý ať vám láhev neexploduje. Nejlepší je burčák přepravovat pootevřený.
Ač je burčák často sladký jako mošt, obsahuje 1 až 6 % alkoholu, tak opatrně s ním! Ať se vám to nevymstí. 😉
Mladé víno

Hrozny už dozrály, z vinic byly svezeny k lisování a v samém středu podzimních měsíců se začínají plnit lahve. Rodí se “mladé víno”, známé také jako Svatomartinské.
Víc k mladému vínu, si můžete přečíst v článku Víte, proč podzim na jižní Moravě znamená mládí?, který jsem pro Vinařství Sedláček Kurdějov napsala loni na podzim. 🙂
Vrbečtí vinaři prozatím stále doufají (a my s nimi), že se bude moci konat každoroční akce Po stopách opičky Emilky za mladým vrbeckým vínem. Připravila jsem k ní článek, ale doporučuji sledovat i oficiální událost vinařů Vrbice.
Podzim na jižní Moravě si můžete užít i na Corku, víkendové termíny se však tenčí. Pondělí, úterý, středa nebo čtvrtek jsou ale přece taky skvělé dny! Dejte jim šanci, ať si i tyhle dny v týdnu vyzkouší, zač je podzimní Morava loket.
Já, burčák, mladé víno i víno z minulých ročníků se budeme těšit!