Rozhovory nad vínem; s Karlou ze Syfany

O vrbeckém terroir a naturálním víně

Když jsem s Corkem začínala, největší výzvou nebyla rekonstrukce, ale spíše vplout mezi místní – v době když jsem koupila Bartoňovic dům jsem žila v Brně, ale pořád jsem děvče z Beskyd. Naštěstí je na jižní Moravě milo a první s kým jsem se seznámila byla právě Karla z vinařství Syfany.

Ta mi teda po roce, co se známe, nad vínem přiznala, že jsem působila velice “sebevědomě” (čtěte arogantně až skoro kravsky :D), když jsem si to nakráčela k nim do sklepa s vizitkou v ruce a nosem hrdě vztyčeným. Já pak Karli u další sklenky práskla, že vůbec přijít k nim do sklepa, bylo obrovské vystoupení z mé komfortní zóny a tak se mi nechtíc (víno na povzbuzení..) podařilo, pěkně se na to představení opít. Naštěstí mi to Karla odpustila a tak začala naše spolupráce a troufám si říct i přátelství, za které moc děkuji!

Není tak divu, že je Kája další vyzpovídanou osobou v Rozhovorech nad vínem. Zabrouzdaly jsme do fenoménu terroir a do jejích milovaných naturálních vín.


Káji, představ se nám, prosím, trošku

Pavli, jak jen začít? Před pár lety jsem se usídlila na Vrbici a pracuji tady ve vinařství Syfany po boku mého muže – vinaře Jakuba Zborovského. Pocházím z Rakvic z vinařské rodiny a od svých 10 let jsem byla propletená v révě a to trvá až do dnes. Víno je mou každodenní součástí, je to můj denní chléb a moje radost. Posledních pár let zkouším svá vlastní vína naturální cestou, kterou jsem se naučila od svého muže. Je to pro mě krásná možnost se realizovat a prostřednictvím vína ukázat kousek sebe.

A proč sis vybrala vína právě naturální? 

Před pár lety bych ti řekla, že mě dost zajímají, dnes ti můžu říct, že je to pro mě jediná možná cesta, kterou jsem poznala. Tak jak jsme s Jakubem nároční na kvalitní potraviny bez chemie, tak stejně přistupujeme i ve sklepě a snažíme se i ve vinici. Naturální víno pro nás je hrozen, který následně maceruje různou dobu, vylisovaný a prokvašený, bez selektovaných kvasinek a různých dalších konvenčních přísad. Veškerá práce pak spočívá na vinaři, kdy a jak správně zasáhnout při tvorbě vína a jakým směrem ho chce navést. Pro mě je naturální víno odrazem skutečné tváře, je opravdové a na nic si nehraje.

Ze všech stran poslední dobou slyším o fenoménu terroir, jak ho vnímáte vy v Syfany? 

O terroiru se bavíme u každé sklenky vína. Je to souhrn podnebí, půdy ve vinici … ale u nás v Syfany to jde mnohem dál. Nejen hrozen z daného místa, ale i nádoby v kterých víno zraje. V našem sklepě najdeš pouze sudy od lokálního bednáře, který zpracovává dřevo z našich místních lesů. To je pro nás to pravé terroir. Pokud víno ze své vinice dáme do francouzského sudu, přetváří ho k jinému obrazu, nám ne moc blízkému. Neříkám, že je to špatně, ale není to naše cesta.

Zmínila si půdu jako jeden z hlavních prvků v terroir, jaká je ta vrbecká? Pro jaké odrůdy je vhodná a jakou preferuješ ty? 

Vrbice je kouzelná – vrchol Modrých hor. Rozmanitá svými půdami: spraše, hlinito-písčité, jílovité. Dříve se půda tolik neřešila, vinaři sadili odrůdy, které potřebovali ve sklepě a až posledních pár let se začali o půdu zajímat hlouběji. Já preferuji trať Krátký, kde na sprašových půdách roste mimo jiné Veltlín, Vlašák, Ryzlink a má pro mě nepopsatelné genius loci. Také trať Úlehle nakloněná na jihozápad s hlinitopísčitou půdou a příhodným prouděním vzduchu, tady máme Frankovku, která je typická pro Modré hory. A díky přirozeným postupům ve sklepě ta krása terroir může vyniknout.

Máš tedy za to, že se k vrbeckému terroir hodí právě naturální vína?  

Mám za to, že naturální víno a šetrné postupy ve vinici ti poví svůj skutečný příběh v jakémkoliv terroir.

Na závěr moje oblíbená, prozraď, co právě piješ.

Piju od nás Veltlín z akátového sudu ročník 2017, jedna z posledních láhví. Byl nalahvován s malým podílem jemných kalů a je krásný. Mám ve sklepě vždycky pár vzorků, které chci stále dokola zkoumat po celou dobu jejich vývoje. A Veltlíny a Sauvignony jsou moje srdcová záležitost!


Karla s Jakubem (jejím mužem, vinařem) jsou mi blízcí právě i kvůli naturálním vínům a šetrným přístupům na vinicích i ve sklepě. 🙂 Není proto divu, že jejich vína najdete v poměrném zastoupení i ve vinotéce na Corku. Případně vám v jejich Galerii Sklep ráda zařídím degustaci.


Káji, moc děkuji za rozhovor

Více o vinařství, vínech, degustacích a Karli se dozvíte na www.syfany.cz a kaja@syfany.cz