Rozhovory nad vínem; s Ondrou Bařinou

O mládí ve víně, o snoubení starých tradic s novými technologiemi a o ročníku 2020, který jde právě do lahve.


Začneme už tradičně: Ondro, představ se nám, prosím, trošku.

Jak už víš, vlastně víte, jsem Ondra Bařina. Narodil jsem se a vyrostl jsem přímo tady na Vrbici a tak není divu, že je celý můj dosavadní život provázán místním folklorem a vínem. Vyrostl jsem ve vinařství Bařina, které založil taťka v roce 2006. Už od 90. let se však vínu věnoval jako koníčku. Ač mám vystudovanou průmyslovku obor Provoz a ekonomika dopravy, víno mě pohltilo taky.  

Jak ses k vínu dostal?

Už od útlého dětství jsem se účastnil vinobraní. Vnímal jsem to jako zábavu. Mohl jsem si zajezdit s traktorem, sbírat hrozny a dívat se jak mi běží každý moment výroby vína před očima rok, co rok… Ve 4. ročníku střední školy jsem si chtěl něco přivydělat a tak jsem se s našima domluvil, že bych převzal degustace po taťkovi a lidem tak sám ukazoval, jaká je cesta vína a naše produkty z něj. Uplynulo 6 let a já jsem ve vinařství i nadále. Dnes se však účastním všech prací počas celého roku. Rukopis vín našeho vinařství je taťkuj, ale už se i já snažím k vínům říct svůj názor a projevit v něm kus sebe.

Co je ti bližší vinařství nebo vinohradnictví a prozraď, prosím, čtenářům rozdíl. 

Pohybuju se v obou dvou segmentech. Jak ve vinohradě, tak ve sklepě. K obojímu mám stejný přístup a obojí mám rád stejně. Vinohradnictví je práce ve vinohradě, vinařství je práce ve sklepě. Asi tak. 

Jaké odrůdy nabízíte?

Máme vysazených mnoho odrůd v mladých (5-15 let) tak i starých (40-60 let) vinohradech. Odrůd, kterými se chceme prezentovat, je asi 10-13. Pěstujeme a vyrábíme jak bílé, tak modré odrůdy. Z hlavních bílých odrůd, kterými se prezentujeme nejčastěji jsou Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Tramín červený, Rulandské šedé, Hibernal a Pálava. Letošní novinkou je Ryzlink Rýnský. Z červeného bych zmínil Dornfelder a cuvée – Cabernet Sauvignon a Merlot. Nabízíme také Frankovku, Rulandské modré i Cabernet Moravia. 

Vytváříme vína, která nám samotným chutnají. Nyní se zaměřujeme jen na suchá a polosuchá vína, tak aby vynikl charakter dané odrůdy a její cesta. Vinařství je zaměřeno na produkci osobitých vín malých šarží a to především z vlastních hroznů.

A jaká odrůda je podle tebe základním pilířem vašeho vinařství?

Nejoblíbenějšími odrůdami z hlediska pozitivní odezvy jsou Hibernal a Pálava a hned v závěsu Rulanda šedá, ale i červená vína stojí za to. 

V čem vaše vína zrají?

U nás vína zrají především v nerezových nádobách. Na některé bílé odrůdy používáme akátové sudy a na modré ty dubové. Dodavatele sudů máme jak z České republiky a českého dřeva, tak z francouzského bednářství. 

Co takhle experimenty ve sklepě… ?

Ve vinobraní jsme zkoušeli Pét-Nat, což je zkráceninou Pétilant Naturel – tedy přírodní šumivé víno, které je dokvášeno v lahvi s korunkou. Pod uzávěrem se nám vytváří přírodní CO2, víno je tak přirozeně šumivé. Pét-Nat jsme vyzkoušeli vytvořit z Ryzlinku rýnského, z Chardonnay a růžový Pét-Nat šel z Zweigeltrebe. 

Letos jsme poprvé (konečně) vytvořili jemně perlivé Frizzanté, které je z Muller Thurgau a Muškátu Moravského. Při kombinaci těchto odrůd jsme se snažili dosáhnout líbivé aromatičnosti a osvěžující chutě. Za mě se frizzanté moc povedlo.

Na jaká vína s ročníkem 2020 na etiketě se můžeme letos těšit a kdy?!

Naše tradiční odrůdy – Tramín, Hibernal, Pálava, i rosé z Zweigeltrebe. Některá vína už stačila získat ocenění ze soutěží. Hibernal, Pálava i Rulanda šedá například uspěly na Grand Prix se stříbrnou medailí. Červená vína 2020 mají ještě čas a stále zrají na sudu. 

Jaké víno tě teď nejvíce baví? 

Mě odjakživa baví červená vína. Vyhledávám vína plná, hutná, s vysokou tříslovinou, s nádechem dubového dřeva. Zkrátka mě baví, když vás to víno dostane, až vám zkřiví pusu a zuje boty.

Prozraď, co právě piješ 😉 

K rozhovoru nad vínem patří víno. Tak jsme si otevřeli novinku – Frizzanté, abychom ho testli a jako pokračování jsme zvolili Dornfelder 2017, který byl jednou z posledních lahví našeho soukromého “archívu”. (Pozn.: Dornfelder je má – Pavlina – oblíbená odrůda a Ondra si je této skutečnosti dobře vědom, takže mu za tak krásné víno děkuji!)


Ondrova vína jsou vaše oblíbené a tak je jich na Corku ve vinotéce zastoupeno nejvíce. Vína si můžete zakoupit i domů a o víkendech můžete Bařiny navštívit i v jejich Kafé Sklep, kde si krom již zmiňovaných vín, dáte také výbornou kávu a domácí dezerty.


Ondrovi, moc děkuji za rozhovor

Více o vinařství, vínech a degustací se dozvíte na www.vinobarina.cz a info@barina.cz