Rozhovory nad vínem; s Aničkou Hrazdilovou

O sommeliérství a soutěžích

Do cesty se mi za poslední rok a půl připletlo tolik zajímavých lidí, že by byla škoda toho nevyužít! Přečtěte si první rozhovor letošního roku a to rovnou s vítězkou juniorských sommelierských soutěží Aničkou Hrazdilovou.


Aničko, představ se nám, prosím, trošku.

Tohle je vždycky těžké, čím začít? Jsem žena mnoha tváří 🙂 Teď jsem primárně druhostupňovou učitelkou a zároveň stále studuji magisterský program na Masarykově univerzitě v Brně, ale mám za sebou i období bohatě protkané vínem. Jako sommelierka, koordinátorka projektů ve Vinařském Institutu, vzdělávací instituci zaměřené na víno nebo jako příležitostná lektorka.

Kdo si lidé myslí, že je sommelier? 

Často ten nejšťastnější člověk na světě, protože jeho práce přece spočívá v ochutnávání a pití vína! 🙂

A kdo je vlastně sommelier? 

Ona ta představa není až tak mimo, ale je to mnohem komplexnější. Jednoduše řečeno je to odborník na víno a další gastronomický sortiment. Víno sice často ochutnává a vybírá, ale za tím stojí neskutečné teoretické znalosti o světovém vinařství, schopnost vycházet a perfektně komunikovat s lidmi, ochota pracovat spíš večer/ v noci a další a další. 

Jak ses k tomuto specifickému oboru dostala? 

Poměrně náhodou 🙂 Na střední škole (mám vystudovanou hotelovku) jsme byli často tlačeni do různých kurzů a jednou jsme se se spolužáky domluvili, že zkusíme sommelierský kurz. A mě to začalo strašně bavit. O necelé dva měsíce později jsem jela na svou první juniorskou sommelierskou soutěž, kterou jsem shodou okolností vyhrála a už se to se mnou táhlo. Vítězství, kontakty a nabídky na práce postupem času jen přibývaly.

Pzn. Anička se zúčastnila více soutěží, například: Bohemia Sekt Trophée s 3. místem, 2. místo získala na soutěži Sommelier Moravy 2017, 3. místo na Sommelier Moravy 2016, Na Těšínské karafě 2018 vyhrála zlatou medaili a 3x vyhrála 1. místo v Gastro Kroměříž Cup…

V čem spočívají sommelierské soutěže?

Alfou a omegou je často odborný test zaměřený na víno a vše kolem něj. Nedílnou součástí je taky profesionální servis vína a degustace, která ale u juniorů není tak častá. Ve finálovém kole pak další servis, oprava vinného lístku a doporučení nápojů do několika chodového menu. Juniorská kategorie je většinou do jednadvaceti let, pak se přechází do tzv. profíků.

Plánuješ s vínem pokračovat a rozvíjet se v něm? 

Určitě! Pár let zpátky jsem potřebovala trochu pauzu, navíc mě hodně zaměstnává škola a práce, ale rozhodně plánuji návrat. Ráda bych v létě na jedné studentské akademii učila základy sommelierství, po vystudování univerzity bych chtěla složit sommelierské zkoušky a sama víno dál učila.

Teď trošku vážněji. Myslíš si, že sommeliéři svými názory ovlivňují poptávku po jednotlivých odrůdách? 

Upřímně si myslím, že ne. Alespoň ne u běžné populace, která víno pije hlavně pro radost, na oslavu, se svými blízkými. Samozřejmě jsou některé odrůdy více v kurzu, myslím si ale, že je to způsobeno celou gastronomickou scénou a samotnými vinaři, co prezentují a tlačí dopředu. Dost dělá i snaha přiblížit se západnímu světu. No a taky samotná odrůda dělá svoje. Některé mají prostě lepší zvuk (a někdy i chuť) 🙂

Jaké odrůdy baví tebe a proč? 

Asi by bylo hezké říct, že se můžu utlouct po Malverině a Cabernet Dorse, ale jsem víc mainstreamová. Z bílých odrůd miluju německé a rakouské Rieslingy a obecně Sauvignon, z modrých pak Cabernet Sauvignon a Syrah. Všechny tyhle odrůdy mi vyhovují chuťově, ladí mi k většině příležitostem, s Rieslingy se většinou pojí i hezký příběh (o vinici, o vinařství…), no a Cabernet Sauvignon má hezký příběh sám o sobě. 

Máš své oblíbené vinařství? 

Tohle je vždycky těžké, osobně mám ráda dost vinařství, z různých důvodů 🙂 U některých je to sám vinař, u některých jejich příběh, u dalších samotná vína, u některých etiketa lahví… Zmínila bych ale vinařství Špalek z Nového Šaldorfu u Znojma, Tři čtvrtě z Bořetic a pak Lesehof Stagard z rakouského Kremstalu. U všech tří se pojí všechny aspekty do jednoho perfektního zážitku ♥

Prozraď, co právě piješ. 😉 

Teď kvůli probíhajícímu zkouškovému hlavně rum s colou 😀 Ale na Silvestra jsem si moc užila vína z rodinného vinařství Bařina ve Vrbici a od Kuby Zborovského z vinařství Syfany


O vinařství Syfany a Bařina už jste ode mě vícekrát slyšeli, úzce s nimi totiž spolupracuji a moc ráda dodám jejich vína ke koštu i vám. Stačí se před pobytem ozvat, ať doplním vinotéku právě jejich víny. <3 Více o vinařích najdete třeba tady – Víno.


Aničce moc děkuji za rozhovor!

Věřím, že rozhovorů nad vínem budeme mít ještě nespočet.