Jak na víno?

Plná, sametová chuť červeného krásně doplňuje teplo krbu a pořádně hutnou polévku zatímco za oknem mrzne až praští.

Svěžest bílého mě rovnou posílá ven na terasu užívat si sluníčka letních dní.

Abychom si dobrého vína opravdu užili, měli bychom vědět, jak ho skladovat a jak správně servírovat.

Skladování a podávání vína

Červené na polici nepatří

Červené víno nezchlazujte pod 12 °C, uzavřelo by se a chutnalo kysele a hrubě. Ani ho nenechávejte volně k upíjení v pokojové teplotě nad 20 °C. Taková teplota není pro podávání vhodná, do popředí jde totiž alkohol a víno pak působí těžkopádně. Ideální je pro podávání 16 – 19 °C a skladování v chladící skříni nebo ve sklepě. Police v obýváku raději využijte na vzpomínky z cest, třeba právě po jižní Moravě.

Jinak je to s mladými víny, která snesou i nižší teplotu pro podávání, ideálně 13 až 16 °C.

Vyzkoušejte červené z oblasti Modrých hor, do kterých spadá i Vrbice. Obzvlášť modrým odrůdám se tady totiž náramně daří. Frankovka, Svatovavřinecké nebo třeba Modrý Portugal.

Bílé nepodchlazujte

Podchlazení vína pod 6° C není žádoucí (pozor! neplatí pro sekt, tomu vyhovuje 5 – 7 °C). Příliš nízká teplota brání uvolnění vůně i chuti vína a tak může, i jinak velmi dobré víno, působit fádně.

Kdo má rád sušší vína podává je při 8 až 10 °C. Ta polosuchá a sladší vína snesou teploty od 10 do 12 °C. Když je teplota vyšší, zase se nám zde objevuje alkohol a víno chutná ostře.

Víno v lahvi se rychle přizpůsobuje vzduchu v místnosti, tak je fajn, obzvlášť v létě, podávat víno o 2 °C chladnější a udržovat ho v chladící nádobě.

I bílým odrůdám se na Vrbici daří, na výběr budete mít u místních vinařů rovnou z 18 odrůd.

Zchladit nebo oteplit? Prosím, šetrně

Rovnou si řekněme, že víno nepatří ani do mikrovlnky, ani do mrazáku, ani do ledu, ani do vařící vody. Zkrátka mu škodí tepelný šok.

Když potřebujeme víno zchladit, využijeme lednici nebo kyblík na sekt s chladnou vodou. Bílému vínu stačí 45 minut (sladší vína) až hodinka a půl (sušší vína) a můžete podávat.

Tomu červenému dopřejme čas v pokojové teplotě než ho budeme servírovat.

P.S.: Ještě poslední důležitou věc bych zdůraznila. Sklenku nedržte jak selka vidle. Nejenže si tím víno výrazně oteplujete, ale hlavně, vínu patří úcta a ta ťapkání po sklenici nezahrnuje.

Už víte jak na to. A mi nezbývá než popřát, Na zdraví!